KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
BODRUM YARIMADASI PEDASA VE LELEG UYGARLIĞI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ
Pedasa ve Leleg Uygarlığı Araştırma ve Uygulama Birimi, 1999 yılından bu yana Bodrum Yarımadasında kazı, yüzey araştırmaları, koruma projeleri, Bodrum Yarımadası Kültür Envanteri gibi çalışmalar yürüten Prof. Dr. Adnan Diler’in önerisi ile sunulmış Belediyemizin 2023 yılı Eylül Meclis gündemine alınarak, Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü 06.09.2023 tarihli 2023/119 sayılı yönetmeliğine “Bodrum Yarımadası Pedasa ve Leleg Uygarlığı Araştırma ve Uygulama Birimi” eklenmiştir. Birimde Prof. Dr. Adnan Diler’in oluşturduğu ekipten Pedasa kazılarında ve Bodrum Yarımadası yüzey araştırmalarında görev almış 2 uzman arkeolog ve 1 fotoğrafçı görev almaktadır.
Birimin Amacı
Bodrum; tarihi, doğası ve kültürel değerleri ile Türkiye'nin en önemli turistik bölgelerinden birisidir. Bu değerlerin başında gelen Leleg kültürü, kalıntılarıyla günümüzde yalnızca Bodrum yarımadasında korunmakta olan önemli bir kültürdür.
Bodrum'un geçmişi ve geleceği arasında köprü kuran Leleg Araştırma Biriminde yürütülen çalışmalar ile Bodrum'un tarihi, kültürel ve turistik değerlerine yapılacak katkılar ile ön plana çıkarılması hedeflenmiştir.
Yarımada Leleg yerleşimlerinin çok önemli bir özelliği de modern yerleşmelerin dışında kalması, nispeten daha geç kalıntılara göre daha çok sayıda ve “henüz” dokunulmamış olması ve tarihsel peyzajıyla günümüze ulaşmış olmasıdır. Leleglerden günümüze ulaşan taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın tümü özgün bir yerli kültüre aittir ve dünyada benzeri olmayan bir yerleşim modeli, sivil, askeri, ölü inançlarına ait mimari yapılara sahiptir. Bu nedenlerden dolayı kültür ve turizm sektörü, Bodrum yarımadasının değerini arttıran unsurların başında gelmektedirler.
Birimin yapacağı çalışmalar kültür varlıkların korunmasını sağlayacak, Bodrum yarımadasının gerçek öz kaynaklarıyla yeniden-tanıtımını sağlayacak ve görünürlüğünü arttırmaya büyük ölçüde katkıda bulunacaktır.