BOYTAV (Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı) tarafından düzenlen “Turizmde 2012 Yılı ve Geleceğin Turizminde Bodrum’un Yeri” konulu konferans Gardens Of Babylon Otel’de gerçekleşti.

 

Konferansa Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediyesi ve BOYTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ile turizmciler, dernek başkanları ve otelciler katıldı.  

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediyesi ve BOYTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’un son dört yılda turizmde %40 büyüme sağladığını, 2013 yılının ocak ayında 6 fuara katıldıklarını belirterek şöyle devam etti; 2013 yılının Bodrum’un altın yılı olacağını ve Mart ayının üçüncü haftasından itibaren otellerin açılmaya başlayacağını müjdelemek istiyorum. Taşın altına elimizi koyarak bu başarıyı yakaladık. Bu başarıyı yakalamak inanç ve mücadeleye bağlıydı. Almanya’dan son yılda 66 bin turist getirmeyi başardık, ancak tanıtım, pazarlama ve marka çalışmasına daha da çok yer vereceğiz. Bodrum’da göreve geldiğimizde Bodrum’un turizmde markası yoktu, bugün ise dünya fuarlarında Bodrum logosu ile tanınmaya başlandı. Bu sayede Bodrum’a geçtiğimiz yıl gelen turist sayısı 1.357.878 olarak gerçekleşti. Bodrum’un son zamanlarda marka değerinin artmasıyla birlikte dünyanın önde gelen marka otel ve ticaret zincirleri Bodrum’u tercihi etmeye başladı ve dünya turizm liginde Bodrum aranan, bilinen bir destinasyon merkezi haline geldi. Bu da Bodrum markasının değerini ortaya koyuyor. En büyük hedeflerimizden biri alternatif turizm çeşitlerini arttırmaktır. Bodrum yelken, golf, sağlık ve doğa turizmlerinde atılım yapmaya başladı. Bodrum markasını Akdeniz çanağının en kaliteli ve lüks markası haline getirmek için çalışıyoruz. Yaptığımız tanıtım çalışmaları ile birçok dünya markası Bodrum’a gelmeye başladı. Özellikle Çin, Hindistan ve Kazakistan gibi alternatif pazarlarda yoğun tanıtım kampanyaları başlattık. Çinli turistleri Bodrum sokaklarında görmeye başladık. Bu turizmdeki mücadele ruhumuzu ortaya koydu. Türkiye genelinde 2012’de düşme görünürken Muğla ve Bodrum olarak büyümeyi sürdürdük. Hepinize teşekkür ediyorum.

 

Bodrum Yarımadası’nın kendine özgü bir ekonomik yapısı olduğunu dile getiren Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon konuşmasında şunları söyledi; “Bizlerin görevi, yarımadanın güzelliklerini korurken çağdaş ve özgün bir yapıya sahip olmasını sağlamaktır. Her yıl artan ziyaretçi sayısı, Bodrum’dan beklentilerin de artmasını sağlıyor. Bodrum’un dünya markası olması, birçok turizm destinasyonundan farklı algılanması, turizmin geleceğini de planlı yürütmemizi gerektiriyor. Şayet Bodrum’un geleceği turizm ise Bodrum’un turizmdeki yerini güçlendirmeye yönelik projelere yönelmeliyiz. Yeni nesil turistin seyahat beklentileri artık sıradan tatil anlayışından farklı. Dünya düzeni üzerinde sektörün ihtiyaçları ve sistematiği de değişmiştir. Bu nedenle öncelikle erken rezervasyon ve e-turizmin yaygınlaştırılması, turizm destinasyonlarının sosyal medya alanındaki tanıtım çalışmalarını arttırması gereklidir. Teknolojik gelişmelerin yanında, çevreye duyarlı ve doğal yaşamın lüksle sunulduğu alternatiflere geçilmelidir. Bu nedenle çevreci oteller giderek önem kazanmaktadır.

 

Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan da konferansta yaptığı konuşmasında Bodrum’un 2012 yılı muhasebesini yaptı ve “Başta turist zehirlenmeleri olmak üzere turizmi olumsuz etkileyecek her sektördeki denetimlerin arttırılması şart olmuştur. 2013 sezonunda bölgeyi olumsuz etkileyecek benzeri durumlarla karşılaşılmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.

 

Öte yandan 2012 yılında istatistikler ile Bodrum’a en çok Turistin İngiltere’den geldiği ve ardından ise Hollanda, Belçika, Almanya’dan turist geldiği konuşmacılar tarafından bildirildi.

WhatsApp