Bodrum Belediyesi

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü

Yerel Eşitlik Eylem Planı

Paylaş:
Başkan Ahmet Aras’ın 2019 yerel seçimlerinin hemen ardından hayata geçirdiği toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde yeni yönetim yaklaşımı sonrası imzaladığı Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartının, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) gereklerinden olan Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP) 2022 yılında faaliyete geçmiştir. Haziran 2020’de başlayan, kadınlar için güvenli bir kent oluşturma amacıyla Sabancı Vakfı hibe programı kapsamında desteklenen, Bodrum Belediyesi’nin paydaşı olduğu  ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tarafından yürütülen “Bodrum’dan Türkiye’ye Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın çıktıları, yerel eşitlik eylem planında yer alan faaliyetlerin belirlenmesinde oldukça önemli olmuştur. Mahalle bazlı ihtiyaç tespit çalışması ve güçlendirme atölyelerini içeren proje 7 mahalle ile başlamış, sonrasında 56 mahalleye genişletilerek belediye ile kadınların arasında bir köprü kurulmasını sağlamıştır.

YEEP kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Bürosu Bodrum Belediyesi Müdürlükleri ile görüşmeler gerçekleştirmekte, Müdürlüklerin YEEP kapsamında sorumlu oldukları eylemleri gerçekleştirmesi durumlarına ilişkin çalışmalar yürütmektedir. Yerel eşitlik Eylem Planı; Katılım, Toplumsal Cinsiyet Temelli/Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık, Yoksulluk, Ekonomik Güçlenme ve İstihdam, Kentsel Hizmetler olmak üzere 5 temada toplam 250 faaliyet içerecek şekilde yayınlanmış ve uygulanmaya başlamıştır.

Yerel Eşitlik Eylem Planı Nedir?
Yerel eşitlik eylem planı kavramını ilk defa açıkça tanımlayan ve imzacı taraflara yerel eşitlik eylem planı hazırlama yükümlülüğü getiren belge, 2006 yılında Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Genel Kuruluna sunulan, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartıdır. 2006 yılından beri,32 Avrupa ülkesinde 1600’ün üzerinde yerel ve bölgesel yönetim, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartını imzalamıştır.Bugün Türkiye’de ,Avrupa Yerel  Yaşamda Kadın-Erkek  Eşitliği Şartını imzalayan 35 belediye bulunmaktadır.      

Yerel eşitlik eylem planları,yerelde tüm eşitsizliklerin görüldüğü ve bu eşitsizliklerin giderilerek her bireyin kent hakkını kullanmasını sağlamaya yönelik geliştirilmiş araçlardır.Avrupa Konseyi tarafından 1992 yılında kabul ve ilan edilen Avrupa Kentsel Şartında, kent hakkı, yirmi başlık altında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.Şart’ta tanımlanan,katılım ve eşitlik başlıkları yerel eşitlik eylem planları için önemli dayanaklardır.Katılım , çoğulcu demokrasi kavramına yaptığı vurgu ile her bireyin kenti ile ilgili kararlara katılımını vurgular.Eşitlik ise, “ Yerel yönetimlerin;tüm bu hakları bütün bireylere cinsiyet ,yaş,köken,inanç,sosyal,ekonomik ve politik ayrım gözetmeden ,fiziksel veya zihinsel özürlerine bakılmadan;eşit olarak sunulmasını  sağlamakta yükümlü olması” olarak tanımlanmıştır.Katılımcı yaklaşım,planın hazırlık aşamasında olduğu gibi uygulama,denetleme ve izleme sürecinde de devam ettirilmelidir.Yerel eşitlik eylem planları bütçelendirilmiş olmalıdır.Bütçelendirme,toplumsal cinsiyete duyarlı bütçenin hazırlanmasıdır. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe , mevcut bütçeyi,toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetecek şekilde yeniden yapılandırmak ve kaynak kullanımını tanımlamak anlamına gelir.

                    
Aşağıdaki linklerden Yerel Eşitlik Eylem Planına erişebilirsiniz.