Bodrum Belediyesi

Etkinlik Takvimi

Su ve Deniz Mitolojisi Konferansı Doç.Dr. Mustafa Gürbüz Beydiz
Konferans

Su ve Deniz Mitolojisi Konferansı Doç.Dr. Mustafa Gürbüz Beydiz

Bodrum Deniz Müzesi Denizcilik Buluşmaları

Konferans

Su ve Deniz Mitolojisi

Doç. Dr. Mustafa Gürbüz Beydiz

1 Kasım 2024, 14.00, Bodrum Ticaret Odası

 

Program Açıklaması:

Su hayat mıdır yoksa ölüm mü?

Bu soruya büyük bir çoğunluk hayattır, diyecektir. Belki de bir kısmınızın fikri bu konferansa katıldıktan sonra değişecektir. Su varsa hayat vardır ama bazı sularda da ölüm kol gezmiştir. Anksiyetik dürtüler her zaman insanların zihinlerini bulandırmış ve hatta bu tür suyla ilişkili korkular psikoloji bilimi içinde talassofobi ile limnofobi olarak adlandırılmıştır. İnsanoğlu bundan dolayı çevresinde bulunan suları (göl, akarsu, deniz) kültleştirmiş ve onları mistik anlamda kişileştirmiştir.

Mitlerle gerçeküstü su canavarları yaratılmış, deniz yolculuklarında onlarla karşılaşılmaktan hep çekinilmiştir. Her birinin ölüm getireceği endişesi inanışlara dönüşmüştür. Seyahatler öncesi ve sonrasında belli başlı ritüeller düzenlenmiştir. Onlardan korunmak amacıyla gemilerin pruvalarına oculus çizilmiş, gemibaş figürleri yerleştirilmiştir. Hatta bu sulara ve canavarlarına kurban sunulmazsa kötülüklerinin kişilere musallat olacağı düşüncesine birçok mitosta karşılaşılmıştır.

Konferansta, Aborjin, Afrika, Çin, Hint, Hitit, Japon, Kızılderili, Mezopotamya, Mısır, Nors, Türk ile Yunan ve Roma mitoslarında anılan su kökenli tanrılar, yaratıklar ve efsanelerden bahsedilecek; denizler ve suların ne kadar ürkütücü yerler olarak kültürel hafızaya kazındığı aktarılacak.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gürbüz BEYDİZ tarafından verilecek konferansa Lise Son sınıftan itibaren tüm gençleri ve yetişkinleri bekliyoruz.

 

Doç. Dr. Mustafa Gürbüz BEYDİZ

1978 yılında Aydın’da doğmuştur. İlkokulu Aydın’da, ortaokul ve lise eğitimini Bodrum’da tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü’nden “Akeramik Neolitik Çağda Tasviri Sanat Eserleri” konulu teziyle mezun olmuştur. Daha sonra Yüksek Lisans öğrenimini Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde “XVI. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Osmanlı Gemi Tasvirleri”; Doktora öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi kürsüsünde “İstanbul Deniz Müzesi’ndeki Kayıklar ve Gemilerde Kullanılan Ağaç Süslemeler” teziyle tamamlamıştır.Post-Doktora öğrenimini ise 2018 yılında TÜBİTAK bursuyla gittiği Venedik Ca' Foscari ÜniversitesiStudisull'Asia e sull'AfricaMediterranea Bölümü’nde yapmıştır. Araştırmalarının pruvasını çevirdiği Avrupa kentlerinde birçok deniz müzesini gezmiş, denizcilik kültürünün tarihsel izlerini takip etmek amacıyla bu coğrafyalarda neta yelken açmıştır.

Bodrum ve denize olan tutkusu nedeniyle sanatta deniz kültürünün yansımalarını aramıştır. Hem Türk hem de Batı denizcilik kültürüne sanat tarihi perspektifinden bakmış, özellikle tarihi ahşap gemiler (kadırga, kalyon vb.) ile süslemelerinin motifsel sembolik dilini çözmeye çalışmıştır. Aslında ona göre tarihi ahşap gemiler birer sanat yapıtıdır.

Araştırma alanları arasında arkeoloji, sanat tarihi, denizcilik kültürü ve sanatı, tarihi gemiler, Osmanlı gemileri ve tasvirleri, deniz müzeciliği ile deniz mitolojisiyer alır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi disiplini içindebu konularla ilgili çok sayıdaçeşitli makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır. Yayımlanan kitapları Osmanlı Gemi Tasvirleri (Kabalcı Yayınları, 2014), Mitolojiden Sanata Hayvan İmgesi (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2016), Gemibaş Figürleri (Çizgi Yayınları, 2019) ile Su ve Deniz Mitolojisi (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2021), Osmanlı Gemilerindeki Ahşap Süslemeler (Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 2022) sayılabilir.

Evli olup, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde akademik görevine devam etmektedir.